Reporterskola

Nationell: Det händer på Silvermuséet i Arjeplog

Silvermuséet

Silvermuséet i Arjeplog. Foto: Freja Sundström Vesterberg

Mininbladets reportrar i Arjeplog besökte Silvermuséet för att få veta mer om muséet och vad som händer där i sommar.

 

Minibladet träffade Gry Helen Sivertsen och Ebba Lundberg Sixtensson som båda arbetar på Silvermuséet. De berättade att de har olika aktiviteter på muséet i sommar, bland annat växtloppis på doktorsgården en fotoutställning ”Bertils bilder”, träffa Plupp och mycket annat som man kan läsa om på silvermuseet.se.

Gry Helen och Ebba berättar att muséet startades 1965 av doktor Einar Wallquist som var chef i crika 20 år innan Ingela Bergman tog över. Efter Ingela Bergman tog den nuvarande chefen Malin Brännström över.

Muséet har cirka åtta fastanställda och en del som bara jobbar under sommarperioden. Ebba är en av sommarvikarierna. Ebba berättar att det roligaste med att jobba på muséet är att möta besökarna som alla är så trevliga, intresserade, entusiastiska och kommer med så mycket fina ord om muséet.

I muséet finns det cirka 13 000 föremål, men allt är inte framme hela tiden, muséet har stora magasinsutrymmen där man förvarar det som inte syns. Gry Helen berättar att det äldsta föremålet som finns i utställningarna är nästan 10 000 år gammalt, det är en stenskrapa som man hittat vid arkeologiska utgrävningar inom Arjeplogsområdet. Det betyder att det har bott människor i Arjeplog under väldigt lång tid.

Text: Saga Johansson Fjällås