Bajsbakterier i vattnet har gjort att flera svenska kommuner avråder från bad. Problemet beror på regn och i framtiden kan problemet bli värre.
På flera platser i Sverige avråds det nu från bad på vissa badplatser. Det betyder att kommunen säger att vattnet inte är bra att bada i.
Kommunerna som avråder från bad har upptäckt att det är för mycket bakterier i vattnet. Människor som ändå badar i vattnet kan bli magsjuka.
Bakterierna heter E. coli och koliforma bakterier. Bakterierna kommer bland annat från bajs från antingen djur eller människor.
Den här sommaren har det kommit mycket regn. När det regnar mycket är det större risk för bajsbakterier i vattnet. Då spolas det nämligen ut mer smutsigt vatten i naturen.
Det smutsiga vattnet kan till exempel komma från kohagar där korna bajsar.
Men bajsvattnet kommer också från oss människor. När det regnar väldigt mycket kan nämligen smutsigt avloppsvatten släppas direkt ut i naturen utan att bli renat först.
Det kallas bräddning. Bräddning används för att hjälpa avloppsrör och reningsverk att hantera allt vatten som kommer när det regnar väldigt mycket. Annars finns det risk att avloppsvattnet i stället läcker ut på gator och i hus.
På grund av klimatförändringarna kan det bli vanligare att det regnar mycket. Det kan göra att det också blir vanligare med bajsbakterier på svenska badplatser.
Samtidigt jobbar flera svenska myndigheter för att Sveriges avlopp ska bli bättre så att de klarar av att hantera mer regn. Då behöver de inte släppa ut lika mycket smutsigt vatten i naturen.
Det har regnat mycket i sommar.
Det är inte så bra för dem som vill bada.
Det är naturligtvis inte lika roligt att bada när det regnar
men regnet skapar också ett annat problem.
Det blir nämligen extra mycket bakterier
i vissa badvatten när det regnar.
Bakterierna heter E. coli och koliforma bakterier.
Dessa bakterier kommer från bajs.
Men hur kan bajsbakterier hamna i badvatten
bara för att det regnar?
När det regnar så kan vattnet skölja med sig bakterier
från till exempel kohagar där det finns mycket kobajs.
Regn gör också så att avloppsvatten släpps ut i naturen.
Då kan alltså bakterier från människobajs
komma ut i naturen och ner i badvattnet.
Kommunerna har koll på vilka badplatser
som har mycket bakterier i sig.
Då säger kommunerna att man inte ska bada där.
Om man får i sig E. coli eller koliforma bakterier
kan man bli magsjuk.