Årets vinnare av Almapriset har avslöjats

ILF vill få aboriginska barn att läsa mer. Foto: Wayne Quilliam/ILF

Almapriset är ett svenskt pris för barn- och ungdomslitteratur. Nu har det blivit avslöjat att årets pris går till en organisation som jobbar för att få barn i Australiens urfolk att läsa mer. 

År 2002 dog den kända barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Samma år skapade Sveriges regering ett pris till hennes minne. Priset heter Astrid Lindgren Memorial Award, eller Almapriset. Vinnaren av priset får fem miljoner kronor. 

Syftet med Almapriset är att öka intresset för böcker för barn och ungdomar. De som kan vinna priset är till exempel författare, illustratörer och människor som jobbar för att öka läsandet.

I år var 245 människor och organisationer från hela världen nominerade till Almapriset. På tisdagseftermiddagen blev det klart vem som vann.

Vinnaren är den australiska organisationen Indigenous Literacy Foundation (ILF). Australien har ett urfolk som kallas aboriginer. ILF jobbar för att barn som tillhör urfolket ska läsa mer. 

Det gör ILF till exempel genom att hjälpa barnen att få tag i bra böcker att läsa och genom att hålla i högläsning där barn kan komma och lyssna. 

En av människorna som jobbar med ILF heter Ben Bowen. Han säger till SVT att priset är en anledning att fira arbetet som både ILF och andra människor gör för att öka läsandet bland barnen i urfolket. 

– Vi arbetar med 427 olika urfolksamhällen runt om kontinenten. Att kunna dela detta pris med alla de som jobbat med läsfrämjande i över tio år, är fantastiskt, säger Ben Bowen.

Almapriset är ett bokpris.
Almapriset går till författare
som skriver barn- och ungdomsböcker.
Men priset kan också gå till
människor som jobbar för att barn ska läsa mer.

 

I år var det en organisation som vann Almapriset.
Organisationen som vann heter
Indigenous Literacy Foundation.
Det förkortas ILF.

 

ILF är en australisk organisation.
De jobbar för att barn i urfolket aboriginer
ska läsa mer.

 

En av människorna som jobbar med ILF
heter Ben Bowen.
Ben Bowen säger det är värt att fira arbetet
som ILF och andra människor gör
så att fler kan lära sig att läsa.