Reporterskola

SVT har en ny redaktion i Rosengård

Intervjun filmades och sändes i SVT-programmet Landet runt. Foto: Elliot.

Förra året öppnade SVT en lokalredaktion i Rosengård. Eftersom Minibladet också har en lokalredaktion i Rosengård var minireportrarna nyfikna på sina nya kollegor.
Minibladet intervjuade därför SVT-reportrarna Fanny Berg och Hamza Ftouni.
Allting slutade med en fotbollsmatch mellan Minibladet och SVT på Zlatan Court.Hej Fanny och Hamza! Är SVT:s källor pålitliga eller kopierar ni andra källor?

– Kopierar gör vi aldrig. Vi försöker göra så mycket egen journalistik som möjligt, utifrån våra källor. Men om någon annan nyhetsmedia har gjort något bra kan vi också göra det. Men då måste vi credda dem och berättade att de var först med nyheten, säger Fanny.


Hur kommer det sig att ni har en redaktion här i Rosengård?

– Vi vill vara nära folk här i Rosengård. Lufta historier som man kanske inte vanligtvis brukar höra, säger Hamza.
– Man vill ge en nyanserad bild och då är det viktigt att någon är här, försöker skapa förtroende och relationer, säger Fanny.Vilket Rosengård vill ni visa upp?

– Hela Rosengård, allt om Rosengård, både det goda och det onda. Båda sidor av myntet, säger Hamza.
– Precis, vi ska inte bara visa det negativa utan också visa alla positiva krafter som finns här i Rosengård. Men om det händer saker som inte är så bra så måste vi rapportera om det också. Men vi vill visa bredden av vad som finns här, säger Fanny.


Vilken av era nyheter är er favorit?

– Häromveckan var vi med när Tullverket träffade ungefär 150 föräldrar i Rosengård. De berättade om olika drogtrender och hur de skulle hålla koll på sina barn, säger Hamza.
– Vi gjorde också en minigranskning av ett kebabföretag som sålde ut massa kött fast de inte fick av Livsmedelsverket. Då lyckades jag och Hamza avslöja att de sålde ut sju ton kebabkött, säger Fanny.

Minibladet besegrar SVT på Zlatan Court i Rosengård. Foto: Gustav Sigala Haggren.När intervjun var klar frågade SVT om Minibladet ville möta dem i fotboll på Zlatan Court.
Det var Saad och Maawiye som gjorde de flesta målen för Minibladet. Målvakterna var Jasmin, Elliot och Mohaimen. Slutet var tajt, det stod 4–4. Sista målet skulle avgöra matchen.  Minibladet vann matchen som slutade 5–4. 

Text av Mohaimen och Jasmin Se inslaget från SVT-programmet Landet runt