Vi flyger mycket mindre än förut

Foto: Pixabay

År 2023 flög färre människor från svenska flygplatser jämfört med före pandemin. Det beror på flera anledningar. Två anledningar är klimatet och ekonomin. 

År 2017 flög vi i Sverige som mest. Då hade flygandet ökat under många år. 

Men sedan år 2017 har flygandet minskat igen. År 2023 lyfte ungefär 30 procent färre flygplan från svenska flygplatser jämfört med år 2017. Samtidigt åkte nästan 25 procent färre passagerare med flygplanen.

Flygandet minskade särskilt under pandemin eftersom människor behövde stanna hemma. Men trots att pandemin är över så flyger mycket färre människor nu än tidigare. 

Tidningen Dagens Nyheter har intervjuat en forskare som heter Jonas Åkerman. Han jobbar på Kungliga tekniska högskolan. Han säger att ekonomin är en viktig anledning till att människor flyger mindre.

– Ekonomin är viktig och vi ser hur både oljepriset och EU:s pris på utsläppsrätter påverkar biljettkostnaderna, säger Jonas Åkerman. 

Men han säger också att klimatet troligen är en anledning. Fler människor reser nämligen med tåg i stället för flyg. Tåg är mycket bättre för klimatet än flyg. 

– Man väljer att leva mer ”klimatsmart”. En indikation på det är att tågresandet har tagit en större andel av tåg- och flygmarknaden efter pandemin, säger han. 

Klimatforskaren Maria Wolrath-Söderberg har undersökt varför människor slutar att flyga. Hon säger att vi människor har fått ändrade åsikter om flygandet på senare år. Hon säger att pandemin kan ha hjälpt oss att ändra åsikt om flygandet. 

– Personer som kanske hade tänkt att de borde sluta flyga före pandemin tvingades sluta då och insåg att det gick, säger hon till Dagens Nyheter. 

Människor i Sverige flyger mindre nu
än vad vi gjorde tidigare.
Det beror delvis på pandemin.

 

Men nu är pandemin över
och människor flyger fortfarande mindre.
År 2017 flög vi i Sverige som mest.
Men sen dess har vi flygit mindre och mindre.

 

Att vi flyger mindre nu
kan också bero på att ekonomin är sämre nu.
Det gör så att människor har mindre pengar
och då vill de inte köpa dyra flygbiljetter.

 

En annan anledning till att vi flyger mindre är klimatet.
Det är dåligt att flyga för klimatet.07
Och nu är det många människor som vet om det.
Därför väljer många att inte flyga
för att vara snälla mot klimatet.